Elämäkertaa

Syntynyt laulajaksi

Mies

"Olen syntynyt 8.8.1981 kello 18.38. Aika lailla kasia. Numerologia ei ole minulle aivan yhdentekevää, sen myönnän. No niin, mistä alkaisin? Vietin mitä parhaimman lapsuuden. Minun oli onni saada ihanat äiti, isä ja sisko. Olin ehkä hiukan vilkas poika; tein kolttosia ja paukuttelin ritsalla viattomia. Sain tukkapöllyä monasti. Hyvä niin, näin jälkeenpäin ajatellen. Urheilin todella paljon ja lähes asuin kirkonkylän metsissä parhaan ystäväni kanssa rakennellen majoja. Kasvoin, nuoreksi mieheksi. Elämä ja ympäristö ovat koulineet minua hyvin ja - sanoisin - hyvin hellällä kädellä. Pidän itseäni yksinkertaisena ja tavallisena tyyppinä - ääntäni en."

Ääni

"Minulla on kolmen ja puolen oktaavin ääniala. Vahvin käyttöalue on g - g2, eli baritonina hääritään. Tarvittaessa tenorina, aamuisin bassona. Ääneni on hyvin lyyrinen, kaunis ja taipuisa ja olen hyvin nöyrä ja kiitollinen siitä. Se on paljolti lahjaa, jota kehitän edelleen, ihan päivittäin."

Musiikki

"40-, 50- ja 60-lukujen musiikki on sydäntäni erityisen lähellä. Ne melodiat, tekstit, soitto- ja fraseeraustyylit tuntuvat jotenkin omilta. Lisäksi pidän hirveästi klassisesta musiikista ja jazzista. Verdi, Puccini, Rachmanninov, Sibelius, Kuula, Merikanto, Kärki, de Godzinsky, Porter, Ellington - kaikki sulassa sovussa, kulkevat kupeellani, inspiroiden jatkamaan omaa hommaani."

Laulunteko

"En ole koskaan halunnut olla lauluntekijä, vaan laulaja vain. Siinä on kaikki ambitio, kiteytyneenä, mutta minulle tulee kyllä aika ajoin reippaastikin inspiraatioita - joskus ihan kuin tyhjästä, joskus soitellessa pianoa tai kitaraa - se on aika ihmeellistä itse asiassa. Sitten pistän niitä paperille, niin sanaa kuin säveltä. Tai sitten demotan raakileeni sanelulaitteeseeni. On minulla kymmenittäin valmiita lauluja enkä aina oikein tiedä, mihin niiden kanssa vielä joudun. Sanoituksia olen tehnyt satoja, vanhalla tyylillä, rytmikuvilla ja riimeillä. Niitä on pantu narullekin, ja muutkin kuin minä."

Esiintyminen

"Laulajana olen esiintynyt, siis ammattimielessä, teini-iästä alkaen, poikamaisin ylä-äänin ja ilman alaääniä. Sieltä se koulun juhlista alkoi... Jostain syystä minä tiesin heti viidentoista vanhasta asti olevani laulaja ja että tämä - laulaminen - on se juttu, jolla elämäntyöni teen. Se oli ihan varma tunne. Uskon, että olen syntynyt laulajaksi."

Laulaminen

"Koskaan ei ole valmis. Aina opin uutta, aina. Minua on siunattu hyvin vahvalla intohimolla tähän hommaan ja nautin koulia ääntäni. Laulaa jopa vain skaaloja. Treenata. Yrittää uusia tapoja. Etsiä sävyjä. Hakea rentoutta. Opetella uusia lauluja. Eikä sillä ole mitään merkitystä oikein mitä se musiikki on, kummallista kyllä. Aaria, tango, laulelma, jazz-standardi tai kansanlaulu - kaikilla genreillä on oma sijansa minussa. Ja rakastan laulaa. Yksinkin vain. Ja kun nousen yleisön eteen, nousen - en patsastelemaan tai esittelemään itseäni tai hienoa pukuani - vaan nimenomaan laulamaan, avaamaan suuni ja näyttämään: hei katsokaa ja kuunnelkaa mitä minulla on täällä!"

© 2024 Juha Hautaluoma / Mies ja ääni
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!